LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere noi sancţiuni pentru oprirea dominaţiei ruse de la centrala Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere noi sancţiuni pentru oprirea dominaţiei ruse de la centrala Zaporojie

UPDATE 06:15 16 nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene după semnarea acordului cu Rusia

În timpul discursului său adresat naţiunii, Volodimir Zelenski a a anunţat că 16 nave cu cereale au plecat din Ucraina, odată cu intrarea în vigoare a acordului cu Rusia, relatează news.ro.

"Este foarte important ca iniţiativa de export cereale să dea rezultate. De la începutul implementării sale, un total de 16 nave cu cereale pentru şapte ţări de pe trei continente au părăsit porturile ucrainene. Acestea sunt Europa, Asia, Africa. La bord se aflau aproape o jumătate de milion de tone de produse agricole: porumb, grâu, ulei de floarea soarelui, boabe de soia şi alte bunuri absolut necesare pieţei globale. Acest lucru a făcut deja posibilă reducerea severităţii crizei alimentare şi a dat o oarecare speranţă de pace ţărilor care consumă produsele noastre agricole. Şi pe termen lung, poate ajuta la eliminarea completă a crizei alimentare de pe agenda globală. Desigur, dacă partenerii asigură implementarea părţii de securitate a iniţiativei şi previn provocările ruseşti şi teroarea pe mare sau împotriva porturilor noastre", a spus Zelenski.

UPDATE 06:00 Fiecare zi petrecută de contingentul rus la centrala de la Zaporojie şi în regiunile învecinate creşte ameninţarea nucleară pentru Europa, spune Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă", relatează news.ro.

"Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Kryvoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ.

Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă. Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea.

În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat.

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă. Şi absolut toţi oficialii statului terorist, precum şi cei care îi ajută în această operaţiune de şantaj cu centrala nucleară, trebuie judecaţi de o instanţă internaţională. Cu siguranta aşa va fi. Şi fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru informaţiile noastre, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră.

Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această centrală, care rezistă presiunii teroriştilor ruşi şi protejează Ucraina şi lumea de ameninţarea nucleară creată de ocupanţi. Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor noştri din domeniul energiei care susţin funcţionarea stabilă a sistemului energetic al Ucrainei şi a fabricii Zaporojie în sine", a afirmat Zelenski.

UPDATE 05:00 Macron a semnat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Emmanuel Macron a semnat, sâmbătă, în numele Franţei, protocolul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, adoptat de parlamentul francez la 2 august, relatează news.ro.

“Această alegere suverană a Finlandei şi a Suediei, doi parteneri europeni, va permite întărirea securităţii lor faţă de ameninţarea actuală din vecinătatea lor şi va aduce o contribuţie semnificativă, având în vedere capacităţile acestor doi parteneri, la securitatea europeană”, a precizat sâmbătă Palatul Elysee.

UPDATE 00:00 Câinii militari din Ucraina au fost echipaţi cu echipamente de protecţie

Statul Major General ucrainean a făcut un anunţ pe reţelele de socializare prin care a spus că armata ucraineană a primit echipamente de protecţie pentru câinii militari ce merg pe front alături de soldaţi.

„Echipamente de protecţie pentru soldaţii cu patru picioare din diferite unităţi ale Forţelor ucrainene de Apărare, de la binefăcători şi voluntari. Multe mulţumiri! Împreună vom învinge!”, a notat Statului Major General din Ucraina, relatează Libertatea.ro.

Ruşii au probleme cu aprovizionarea din cauza prăbuşirii podurilor peste Nipru

Ministerul britanic al apărării transmite că ruşii ar putea avea probleme de cu reaprovizionarea trupelor dintr-o zonă cheie din Ucraina, după ce podurile peste Nipru au fost distruse. Forţele armate ucrainene au lovit două poduri importante folosite de ruşi pentru transportul de provizii şi vehicule de luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...